Hamile memurlara tanınan ayrıcalıklar neler ?
Kadın memurlara, sadece hamilelik dönemlerinde yararlanabilecekleri bazı haklar da tanınmıştır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan hükümler çerçevesinde, kadın memurlar doğum yapmadan önceki dönemde (hamilelik dönemi) bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır.
Kadın memurlara, sadece hamilelik dönemlerinde yararlanabilecekleri bazı haklar da tanınmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan hükümler çerçevesinde, kadın memurlar doğum yapmadan önceki dönemde (hamilelik dönemi) bazı ayrıcalıklar tanınmaktadır.
Nöbet tutmada ayrıcalık
24 saat devamlılık gösteren hizmetlerde çalışan kadın memurlara;
*Hamileliklerinin 24 üncü haftasından önceki sürelerde, tabip raporunda belirtilmesi şartıyla, gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.
*Hamileliklerinin 24 üncü haftasından itibaren gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmez.
Mazeret izni ayrıcalığı
Hamile memur, doğum yapmasından önceki 8 haftayı mazeret izni (analık izni) kullanarak geçirebilir. Çoğul hamilelikte (ikiz veya daha fazla) bu izin 10 hafta olarak kullanılabilir.
Ancak hamile memur isterse, doğumdan önceki üç haftaya kadar çalışmaya devam edebilir. Hekim raporuna dayanarak bu şekilde doğum öncesinde çalışılarak kullanılmayan analık izni süreleri, doğum sonrası kullanabileceği analık izni süresine eklenir.
Öte yandan, doğumun erken gerçekleşmesi durumunda doğum öncesinde kullanılamayan analık izni süreleri; doğumun doğum öncesi analık izni süresinin başlama tarihinden önce gerçeklemesi durumunda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilmektedir.
Hamile olan memurun eşine tanınan ayrıcalık;