Covid-19 salgınının Çin’den dünyaya yayılması ile beraber özellikle tedbir almakta geç kalan ülkeler virüsten yoğun olarak etkilendi. Virüs hızla yayılmaya başlayınca hastanelerdeki yoğunlukların en üst seviyeye çıkması kaçınılmaz olduğundan tüm dünyada sağlık çalışanları olağanüstü bir mücadele verdi.
Ülkemizde de salgın vakalarının hızla artması ile beraber sağlık çalışanlarımızın fedakarlık ve cansiperane mücadelesi ile dünyada virüse karşı en başarılı tedavi yöntemleri uygulayan ülke konumuna gelen Türkiye, taraflı tarafsız tüm otoritelerden geçer not aldı.
Bu dönemde Sağlık Bakanlığı tarafından gündeme getirilen sağlık çalışanlarının döner sermayeden aldıkları payın 3 ay süre ile tavandan verileceği duyurulmuştu. Fakat Sağlık Bakanı Fahrettin KOCA‘ya basın toplantısında sorulan birkaç soru dışında detaylar hakkında pek fazla kimse konuşmamıştı.
Sağlık iş kolunda yetkili olan Memur-Sen konfederasyonuna bağlı Sağlık-Sen Genel Başkanı’nın açıkladığı bazı rakamlar;
– Öğretim Görevlileri ve Uzman Hekimler 13 bin TL’ye kadar
– Pratisyen Hekimler 8 bin 500 TL’ye kadar
– Hemşireler 2 bin 100 TL’ye kadar
– Genel İdari Hizmetler sınıfı personeli 550 TL’ye kadar
Kıdeme, eğitim seviyesine, kadro ve hastanesine göre değişiklik gösterse de sağlık personelinin döner sermayeden alacakları payın tavandan olacağı açıklanmıştı.
Bu açıklamanın ardından sağlık çalışanları ilk maaşını 15 Nisan itibariyle aldı. Fakat sağlık çalışanların aldığı fark ne Sağlık-Sen Genel Başkanı’nın açıkladığı rakama yaklaştı ne de basında yazılıp çizilen rakamların yanından geçti. Üstelik Üniversite Hastanelerinin bir kısmı ise bu ödemeleri hiç yapmadı.
Sayıları yaklaşık 20 bini bulan Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin ise döner sermayeden hiç pay almadıkları 15 Nisan tarihi itibariyle bordrolarına bakınca ortaya çıktı.
Sağlık çalışanları uygulamada birlik olmasını, üniversite hastaneleri ve diğer kamu hastanelerinde çalışan tüm personelin döner sermayeden kadrolarına göre aynı oranda pay alması gerektiğini belirttiler.
Açıklanan rakamlarda açıkça görüleceği üzere hemşire ile doktor arasında 6 kat döner sermaye ödeme farkı olduğunu belirttiler.
Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli ise pandemi hastanelerinde bir risk varsa herkes için var. Nerdeyse hastanenin tüm bölümlerinde çalıştıklarını, gerek evrak işlemleri gerek temizlik işlerinde çalıştıklarını belirterek hastanelerdeki döner sermayeden sadece yardımcı hizmetler sınıfı personelini dışarda bırakarak ödemenin adil olmadığını belittiler.
Sağlık çalışanları döner sermaye yönetmeliğinin gözden geçirilerek tekrardan adaletli bir dağıtım yapılmasını talep etmektedirler
Sağlık çalışanları, ek ödeme, döner sermaye, yardımcı hizmetler sınıfı